FOCUS- cum sa fim atenti la ATENTIE?

RANDAMENT SI ANDURANTA IN SPORT
7 octombrie 2016
Ovidiu Burca, de la fotbal la management
9 octombrie 2016
RANDAMENT SI ANDURANTA IN SPORT
7 octombrie 2016
Ovidiu Burca, de la fotbal la management
9 octombrie 2016

 

Concentrarea intensa, focusul pe ceea ce urmarim sau concentrarea atentiei doar pe factorul de interes, inseamna izolarea unui element in timp ce facem abstractie de ceea ce il inconjoara.images

Obisnuim sa spunem ca “ne pierdem concentrarea” ca si cum aceasta ar fi un dat pe care il avem sau nu. Aceasta calitate a atentiei nu se pierde, nu scade in cantitate in anumite moment, ci depinde de orientarea gresita a atentiei pe alte elemente, insemnand mai mult ca individul este distras de alte lucruri din jurul sau. Putem compara aceasta capacitate a sportivului de a alege incotro sa dirijeze focusul maxim, cu un bec mereu aprins. De exemplu, in timpul unei executii importante becul este aprins si focusul trebuie sa fie pe minge, traiectorie, etc, insa, in mod eronat executantul se concentreaza pe public sau este influentat de alti factori perturbatori.  Chiar daca opiniile asupra duratei maxime de timp, in care individual poate ramane concentrat sunt impartite, in mod unanim s-a afirmat ca distragerea atentiei este inevitabila.

Intrebarea este : Cum putem controla distractibilitatea?  0221-sport

 

A alege sa ne concentram cateva secunde pe alte elemente poate avea rol de re-start a reactiilor din timpul jocului. A permite sa se intample acest lucru atunci cand este in regula si nu in momentele decisive face ca reluarea activitatii sa poata fi efectuata la un nivel mult mai intens al concentrarii. Pentru a preveni inhibarea cognitiva in momentele de varf, performerul trebuie sa urmeze o rutina cu care este deja familiarizat. Abilitatea mentala de a muta atentia de la stimulii irelevanti la gandurile prestabilite cu referire la o executie valoroasa, reprezinta un fel de stop al gandurilor intr-un punct esential.

Constientizarea profunda a momentului prezent, ancorarea in factorii interni si focusul pe tinta exterioara dirijeaza atentia si limiteaza distragerea atentie.

Psiholog sportiv Irina Anda Babău

 

1 Comment

  1. olaru mircea spune:

    Apreciez siteul dvs. Psihologia sportului si va declar ca sunt bucuros ca pe FB mai apar si asemenea dezbaetri sau luari de pozitie. felicitari!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

− 2 = 2