Povestea musculitei si a albinei si rolul acesteia in formarea gandirii pozitive in sport

Ganduri pozitive pentru copilul tau
2 martie 2018
Teama de a gresi in sport. Cum ne distrugem singuri increderea.
29 aprilie 2018
Ganduri pozitive pentru copilul tau
2 martie 2018
Teama de a gresi in sport. Cum ne distrugem singuri increderea.
29 aprilie 2018

Semeni un gând, culegi o vorbă. Semeni o vorbă, culegi o faptă. Semeni o faptă, culegi un obicei. Semeni un obicei, culegi un destin. Atenție!!! Gândurile sunt sămânța care o semeni în mintea ta, iar mai devreme sau mai târziu, vei culege roadele acestei semințe.

Lucrurile nu sunt totdeauna cum par a fi. Realitatea minții noastre poate fi atât de greșită, iar filtrul prin care interpretăm realitatea obiectivă să fie atât de poluat, încât să nu știm ceea ce e bine și ceea ce este rău.

Să ne imaginăm că suntem într-o curte superbă, într-o amiază de vară. Suntem acolo pentru a ne odihni, pentru a ne relaxa mintea și trupul. La un moment dat, pe scaunul nostru de plajă se așază o muscă și o albină. Să ne imaginăm că am intra în vorbă cu cele două insecte și le-am întreba, ce au văzut prin curtea în care suntem noi prezenți?

Pentru început, musca ar începe să ne spună că, în primul rând, această grădină este o grădină oarecare, că nu este foarte impresionată de ceea ce a descoperit aici. În această grădină a descoperit câteva fructe intrate deja în procesul de fermentație, apoi a descoperit câteva insecte și animale micuțe întrate într-un proces de descompunere, că și în această curte, la fel ca în celelalte curți sunt gunoaie, chiar dacă sunt mai mici, doar că cei neinstruiți nu le văd.Florile din grădină sunt în mare parte uscate, sau în proces de ofilire, și dacă nu ai grijă, ai putea să dai peste resturi de la animale și păsări de curte.

Apoi vine rândul albinei să vorbească. Spre surprinderea ei, nu știe nimic din cele spuse de muscă. Albina, însă a observat multă verdeață, culori vii, a fost atrasă de un miros îmbietor, albina ne spune că această grădină este unică prin spectacolul floral, prin culorile vii, petalele deschise ale florilor și polenul nepoluat al acestora.

Minte albina mai mult decât musca? Este musca rău intenționată? Nu și nu. Nici albina nu este trecută prin școala de gândire pozitivă, nici musca nu este rău intenționată. Însă fiecare descrie ceea ce caută, ceea ce o atrage. Ceea ce ne atrage și ceea ce căutăm ține de natura noastră (albina va căuta polen, iar muscă va fi printre gunoaie) și de interesul nostru. Unii oameni au o natură mai pesimistă, alții au o natură mai optimistă. Dar atenția noastră cade mereu pe detaliile care sunt interesante pentru noi. În  viața noastră există și gunoi, dar și polen. O albină va vorbi mereu despre polen și flori; musca va vorbi mereu despre gunoaie. Atragem ceea ce suntem, atragem gunoaie, atragem critici, atragem reproșuri, atragem regrete, ură, invidie, negativism (dacă suntem precum o muscă) sau atragem aprecieri, mulțumiri, amintiri plăcute, optimism, o gândire optimistă și deschisă, intenții și planuri dătătoare de speranță (dacă suntem precum albina).

În sport întâlnesc sportivi care s-au obișnuit să caute prin gunoaiele experienței lor și nu și-au dat seama că au deja ochii formați înspre gunoaie. Deja atrag gunoaie, și cred despre viața și performanța lor că nu pot oferi mai mult. Grădina în care sunt ei, deși oferă priveliști încântătoare, în realitatea subiectivă a minții lor, nu oferă decât amintiri intrate în putrefacție. Dar, realitatea este așa cum este, la fel ca grădina noastră, cu bune și rele. Încearcă pentru moment să privești la realitatea ta prin ochii de albină. Încearcă să vezi care sunt cele mai frumoase realizări din ultimul meci, din ultimele antrenamente, din ultimul an. Încearcă să vezi rolul pe care l-ai avut în creșterea și formarea ta ca sportiv și în îmbunătățirea jocului tău. Acesta este polenul din grădină. E acolo, e real.

Problema din povestea noastră nu este la grădină, nici la viața noastră, ci la percepția noastră, la atenția noastră, la interesul nostru, la obiceiul de a căuta prin gunoaie, căutând obsesiv ceea ce numerge, nu printre flori adunând polen, apreciind efortul, focusul pe creștere, autodepășirea. Orice sportiv își poate schimba ”natura” sa. Orice sportiv poate învăța să gândească pozitiv. Oricine are această alegere. Privește la muscă și albină. Sunt în aceeași grădină, una îți desenează o realitate bacoviană, alta îți desenează o realitate de pastel.

Succes în alegerea ta!

Psiholog sportiv Ioan Popoviciu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 + 3 =