Rolul si efectele suplimentelor alimentare (partea 2)

Sportivi pe divan. Interviu cu Dr. Ricardo Rubinstein – partea 1
28 iunie 2020
Sportivi pe divan. Interviu cu Dr. Ricardo Rubinstein – partea 2
26 iulie 2020
Sportivi pe divan. Interviu cu Dr. Ricardo Rubinstein – partea 1
28 iunie 2020
Sportivi pe divan. Interviu cu Dr. Ricardo Rubinstein – partea 2
26 iulie 2020

Daca in articolul precedent am discutat despre ineficienta consumului de suplimente alimentare pe scara larga, in articolul de fata vom aborda rolul si efectele suplimentelor la sportivii de performanta. Fata de populatia generala, sportivii sunt mult mai predispusi in a consuma suplimente alimentare. Motivele pentru care aceasta categorie de persoane apeleaza la astfel de substante sunt foarte diverse. Din pacate insa, consumul de suplimente alimentare implica numeroase riscuri.

La momentul actual, in lume, nu exista o autoritate care sa verifice in detaliu suplimentele alimentare. Daca in cazul medicamentelor exista autoritati care verifica, in mod constant, daca ceea ce scrie pe eticheta se regaseste si in produs, in cazul suplimentelor, acest lucru nu se intampla. Practic, aproape oricine poate produce un supliment alimentar si sa il poate scoate pe piata, fara a fi verificat. In cazul sportivilor de performanta acest lucru este deosebit de periculos, intrucat acestia sunt direct responsabili de tot ceea ce intra in corpul lor. In diverse teste de laborator, un numar impresionant de suplimente alimentare contineau substante interzise. Acestea pot ajunge atat accidental cat si intentionat in produsul final. Practic, daca o firma vrea sa creasca vanzarea proteinelor pe care le comercializeaza, introduce in reteta anumite substante interzise fara a scrie acest lucru, iar consumatorul va fi mult mai predispus sa cumpere acel produs vazand ca are efecte net superioare fata de concurenta.

Chiar daca sportivul de performanta consuma doar produse cu eticheta curata, in cazul in care acestea sunt contaminate cu substante interzise, acesta este direct raspunzator si va fi suspendat din sport, pe o perioada limitata, putand merge pana la suspendare pe viata din activitatea sportiva. De aceea este esential sa se cumpere doar suplimente alimentare acreditate oficial.

Un alt motiv pentru care suplimentele alimentare in cazul sportivilor ar trebui consumate cu foarte mare precautie este acela ca nu sunt eficiente decat in foarte putine cazuri. Exista mii produse care pretind ca imbunatatesc performanta sportiva, insa in realitate sunt doar cinci care fac acest lucru, iar doua dintre acestea cinci pot fi consumate direct din natura, fara a fi nevoie sa apelam la suplimente alimentare. Din pacate, toti acesti bani risipiti nu doar ca nu aduc o crestere a performantei sportive, ci chiar o scad, pentru ca sportivii in loc sa cheltuie acei bani pe o alimentatie echilibrata si de calitate, consuma fondurile pe suplimente alimentare inutile.

Ce putem insa face daca totusi ne hotaram sa consumam suplimente alimentare pentru cresterea performantei sportive?

  • Sa cerem ajutorul unui medic specializat in nutritie si in utilizarea suplimentelor. In cazul in care urmezi sfaturile unei persoane nespecilizate risti cativa ani de suspendare, in cazul in care produsul recomandat se afla pe lista substantelor interzise. Merita?
  • Sa punem in balanta riscurile si beneficiile consumului unui anumit supliment.
  • Sa folosim suplimente doar acreditate oficial, care nu contin substante interzise. Chiar daca sunt mai scumpe, te pot mentine pe termen lung in sportul pe care il iubesti.

Nu uitati, intotdeauna exista o alternativa mai sigura si mai buna pe termen lung fata de suplimente: o alimentatie de calitate.

Dr. Mircea Purcaru

Contact: 0745641453

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

71 − = 61